КРОКОДИЛ ПЕВА / Весна Алексић ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 12 април 2018 12:19

Весна Алексић (1958), је српска књижевница која се књижевним радом бави од 1987. године. Углавном пише за децу и адолесценте. Пише и за одрасле, понекад само, када мора. Ради као стручни сарадник у предшколском образовању.

Аутор је више радио драма, монодрама за децу и једне монодраме за одрасле. Добитник је бројних награда и признања из области књижевности за децу и омладину. Своје прве текстове написала је за Политику за децу. Досад је објавила десет романа, дванаест књига приповедака и шест сликовница, а већина тих наслова доживела је више издања.

Књига „Крокодил пева“, у издању „Креативног центра“, говори о тешком и озбиљном периоду кроз који пролази девојчица Даница која је тек пошла у школу. Уз велику зрелост и одважност, она прецизно опажа све што се око ње дешава, понекад уз погрешно тумачење, које је карактеристично за њен узраст.

У овом роману кроз очи мале Данице пратимо њен социјални микрокосмос у тренутку поласка у школу, озбиљно уздрман неизвешношћу око судбине бебе. Даница је бистро, добронамерно и одговорно дете, мезимица целе породице, чија ће идила раног детињства бити изненада прекинута породичном кризом. Иако се криза врти око принове која је преотела сву породичну пажњу и посвађала јој родитеље, она нема негативна осећања према беби и свим срцем учествује у њеној терапији и рехабилитацији. Даница малом брату даје надимак „крокодил“ по маскоти извезеној на ћебенцету и помаже му да бије битку за живот.

„Моја јунакиња Даница великодушно опрашта и разуме невоље одраслих - од теткиних лифтинга до мајчине депресивности, дединих и бабиних свађа због дувана и пензије, она разуме и сенилност деке из комшилука, али зато не разуме и не прашта, наизглед, ситну издају лозинке за лаптоп, и несрећна је што не уме да изведе скок са звездом, и тужна је због тога што њен отац није прочитао заједнички, омиљени стрип о Ларгу Винчу. То је сасвим дечје. С друге стране, одрасли ликови у књизи показују на тренутке много глупости и неодговорности; просто не могу да одолим а да не прикажем неозбиљност одраслих и озбиљност и величину деце, то је некако јаче од мене... то сам и овог пута урадила,“- каже ауторка.

„Деца се не могу заштитити од живота, али се могу оснажити да буду борци у том животу и да га гледају с лепше стране.“ - Весна Алексић

Јелена Ранђеловић

Последње ажурирано четвртак, 12 април 2018 12:23