Годишњица оснивања Одељења периодике ПДФ Штампа Ел. пошта
субота, 01 јун 2019 10:16

Серијске публикације чине саставни део библиотечког фонда од оснивања Библиотеке. Према извештају из 1880. године, Читаоница је била претплаћена на 24 листа и часописа, од којих је девет било на страним језицима (немачком, бугарском, турском и француском).

Као самостално Одељење, Одељење периодике је почело са радом 1. јуна 2018. gодине, када добија адекватан простор у приземљу зграде. Тим поводом организовано је књижевно вече „Реч отвара простор“, које су уприличили академици Милосав Тешић, Горан Петровић и књижевни критичар Александар Јерков.

Извршена је селекција грађе а затим се приступило инвентарисању и физичкој обради старог фонда као и текуће периодике. До децембра 2018. године инвентарисано је 8655 свезака (252 наслова). Одељење садржи богату збирку серијских публикација: стручне и научне часописе, новине, летописе, календаре, зборнике радова, годишњаке. Највећи број часописа је из области књижевности, науке и културе, затим библиотекарства, права, економије, психологије, социологије, образовања, пољопривреде, историје.

У оквиру збирке серијских публикација, посебно место заузимају часописи и новине из периода с краја 19. века до Другог светског рата: Бранково коло, Српски књижевни гласник, Мисао, Венац, Будућност, Летопис Матице српске, Правосуђе, Књижевни север, Наш језик.

Значајну вредност овом Одељењу даје збирка укоричених новина која је смештена у депоу периодике. Од завичајне периодике овде се чувају укоричена годишта Слободне речи и Врањских новина, укоричена годишта листова и новина врањских предузећа: ПКВ Новина – листа Памучног комбината Врање и Симпо новина. Богатство Одељења допуњују и укоричена годишта Борбе, Политике и НИН-а; књижевних листова: Књижевних новина, Књижевне речи; службених гласила: Службеног листа СФРЈ, Службеног гласника СРС.

У оквиру Одељења периодике је и Читаоница штампе. Члановима су на располагању следећи наслови: Блиц, Вечерње новости, Данас, Политика, Спортски журнал, Време и Нин. Од дечјих часописа Библиотека набавља Политикин забавник.

Оснивањем Одељења периодике, Библиотека је постала комплетнија а читаоцима је датo на увид целокупно богатство овог фонда.

Последње ажурирано субота, 01 јун 2019 10:23