Обележен велики јубилеј наше Библиотеке

Отварањем нове адаптиране просторије Завичајног одељења које је формирано пре 45 година, почело је обележавање значајног јубилеја 140 година од формирања наше Библиотеке.

Обележавање овог значајног јубилеја пропраћен је бројним активностима попут издавања Монографије оца Јустина Поповића као капиталног дела, отварања истуреног одељења у Врањској Бањи и Завичајног одељења у Врању, рекао је директор Зоран Најдић.

,,То није само идеја, већ стратегија за унапређење културног живота града кроз богатију промоцију и афирмацију културне традиције Врања и јужне Србије. Завичајно одељење поседује богат фонд оригиналних докумената, ретких књига, слика, рукописа из најранијег периода културе на југу Србије које, у складу са модерним трендовима имамо намеру да дигитализујемо“, истакао је наш директор.

Све библиотеке личе једна на другу, али се разликују по завичајним фондовима, по збиркама, рекла је библиотекарка Завичајног одељења Мирјана Томашевић.

„Ми их имамо, и поклоњене збирке и заоставштину, које смо откупили од породице Влајинац. Имамо преко 3000 наслова, а дуплих примерака преко 3.500. Из плејаде знаменитих Врањанаца у Завичајном одељењу су дела Борисава Станковића, Јована Хаџивасиљевића , оца Јуситина Поповића, Ђорђа Тасића, Милана Влајинца“, казала је Томаћевић.

Библиотекарка Сања Бундало подсетила је да је недавно почело пресељење Завичајног одељења у нову, адаптирану просторију.

„Према плану и програму рада за 1971. годину Библиотека је почела систематско и брижљиво организовање Завичајног фонда, али тек сада добија адекватне услове за чување завичајне грађе. Великим делом захваљујући томе што је наш пројекат на конкурсу Министарства културе ове године добио 600.000 динара“, истакла је Бундало.

Свечаном догађају у име Министарства културе присуствовала је заменица управника Народне библиотеке Србије Драгана Милуновић.

Поводом овог значајног празника за нашу Библиотеку, у сали Дома Војске одржана је свечана академија.

Честитајући јубилеј заменик градоначелника Врања Ненад Антић је истакао значај Библиотеке као једне од најстаријих установа културе у граду.

,,Чињеница да је у Врању само годину дана након ослобођења од Турака, 1879. године, основана Читаоница врањска, говори да су наши преци имали развијену свест о неопходности описмењавања и образовања становништва. Безмало век и по касније Јавна библиотека „Бора Станковић“ је модерна и савремена установа културе у којој се новим сазнањима напајају Врањанци свих узраста и генерација“, рекао је Антић.

На свечаности је Драган Хамовић, посебни саветник министра културе, говорио о значају партнерског односа врањске библиотеке и министарства.

„Министартво културе и информисања Републике Србије у претходном периоду  помогло је реализацију  више пројеката Библиотеке „Бора Станковић“, пре свега у заштити старе и ретке књиге, затим програме поводом рођења писца чије име установа носи, а значајно је помогла отварање Завичајног одељења“, истакао је Хамовић.

„Кроз наше активности градимо снажне мостове пријатељства између наше две земље. Ова библиотека је срце једне заједнице. Приказује нашу прошлост, спаја нас у садашњост и спрема нас за бољу будућност“, рекла је Сузан Пуат из Амбасаде Сједињених америчких држава.

Повеље захвалности на свечаности су уручене Граду Врању, Народној Библиотеци Србије, Министарству културе и информисања Републике Србије, Четртој бригади Копнерне војске, Амбасади САД у Београду, Дописништву РТС, као и Драгану Миничићу Циги који је даривао квалитетне књиге  Библиотеци. У уметничком делу програма стихове је казивао Горан Султановић уз музичку пратњу Душана Безухе и Бранислава Зарина.

У оквиру прославе јубилеја у дворишту куће Боре Станковића приређено је књижевно вече под називом „Писци у фокусу“ . Гости су били књижевник Владислав Бајац и књижевни критичар Гојко Божовић.