Изложбом изабраних књига из фондова Библиотеке обележен 4. јул – Дан антифашистичког устанка народа Србије у Другом светском рату 1941-2021.

6. јул 2021.

Негујући културу сећања, Библиотека „Бора Станковић“ у Врању, у част 80. годишњице од подизања антифашистичког устанка у Србији, организовала је изложбену поставку књига и серијских публикација из фондова Стручног, Завичајног и Одељења периодике. Изложба је отворена у понедаљак 5. јула 2021. године, у холу Библиотеке, у суорганизацији са Градским одбором СУБНОР-а. Изложене књиге се односе на устанак у Врању и Србији, као и антифашистичку борбу против нацизма и фашизма, а потписују их аутори попут Живојина Николића Брке, Миодрага Митровића, Александра Трајковића, Јована Манасијевића, Миодрага Пешића, Јосифа Трајковића и других. Ауторке изложбе Александра Антић и Маја Стевановић, дипломиране библиотекарке, одабрале су 53 наслова.

„Библиотека је поводом обележавања овог важног јубилеја приредила изложбу која управо тематизује и подсећа на датум када је у Београду одржана седница Политбироа централног комитета Комунистичке партије Југославије, на челу са Јосипом Брозом Титом, на којој је донета одлука о подизању устанка против фашиста и њихових помагача“, рекао је директор Библиотеке Зоран Најдић.

Изложбу је свечано отворио потпредседник Градске организације СУБНОР-а Врања Мирољуб Стојчић, архивски саветник у Историјском архиву „31. јануар“ у Врању. „Сваке година на овај дан морамо се са дужним пијететом сећати жртава страдалих и антифашистичкој борби. Ово је још једна прилика да се истакне да су слобода и антифашизам вечне и непоролазне вредности које је српски народ увек неговао. Тиме смо трајно задобили поштовање читавог човечанства“, рекао је Стојчић.