Врањски библиотекари на XV Библионету у Лесковцу

10. септембар 2021.

У просторијама Народног позоришта у Лесковцу свечано је отворен XV стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека -Библионет 2021.,чији је домаћин Народна библиотека „Радоје Домановић“. Највећи и најзначајнији скуп библиотекара Србије под називом Библинет одржава се једном годишње са циљем афирмације, промоције и унапређења делатности библиотека, као и развоја научно-истраживачког и стручног рада.

Тема овогодишњег Библионета је Библиотека од куће: изазови и могућности организације библиотечких услуга током пандемије.

Скуп Библионет у 2021. години, тежећи да одржи корак са актуелношћу дешавања у струци, бави се представљањем и анализом рада библиотека током пандемије како у Србији, тако и региону и свету, са циљем остваривања увида у постигнуте резултате и позиционирања у даљем планирању рада у тзв. новој реалности.

Програмски одбор Библионета 2021., међу двадесет радова библиотекара из Србије и региона који ће ове године бити представљени на скупу, одабрао је и стручни рад – Рад врањске библиотеке током пандемије КОВИД-19, аутора Јасмине Кнежевић и Небојше Антића. Циљ рада је да се сагледа положај и функционисање јавних библиотека током пандемије коронавируса, са посебним нагласком на активности Библиотеке „Бора Станковић“ у Врању и презентује како су се врањски библиотекари изборили са новонасталим изазовима и упркос незавидној ситуацији, прилагодили своје програме „новој нормалности“, наставили да пружају своје услуге и успешно реализују садржаје, међу којима је свакако најзначајније одржавање Библионета 2020. у нашем граду. Подсећања ради, високе оцене одржаног „Библионета 2020.“ у Врању није умањила ни чињеница да је скуп одржан уз поштовање свих епидемиолошких мера заштите од ширења корона вируса. Врањски библиотекари су успешно одговорили изазовном и нимало лаком задатку: у времену

виртуелних и хибридних конференција сасвим безбедно, продуктивно и одговорно су одржали конвенционални, стручни скуп у физичком простору.