Поводом завршетка пројекта „Презентација Легата Драгана Мининчића Циге културној јавности“

29. децембар 2021.

Пројекат „Презентација Легата Драгана Мининчића Циге културној јавности“ представља сублимацију рада на Легату који је познати Врањанац поклонио Библиотеци „Бора Станковић“. Као резултат рада пројектног тима, на челу са директором Зораном Најдићем, јавности се презентује изложба (са илустрованим каталогом који је прати) и монографска публикација Каталог Легата Драгана Мининчића Циге у врањској библиотеци.

Изложба као визуелни информациони инструмент, износи на светлост дана јединствену библиотечку колекцију која се налази на полицама врањске библиотеке и упознаје културну јавност са драгоценим и ретким садржајем ове збирке. Циљ изложбе и илустрованог каталога који је подржава је да се, осим изношења оригиналног материјала и представљање легатора, створи атрактивна, интерактивна визуална поставка која има едукативни и афирмативни карактер.

Каталог Легата Драгана Мининчића Циге у врањској библиотеци капитално је издање Библиотеке „Бора Станковићˮ у Врању, које библиографски обрађује вредну, легатску збирку књига и периодике, непоновљиву и јединствену целину. Каталог је настао као резултат двогодишњег обимног посла од пријема, разврставања, инвентарисања, обраде, стручне и предметне класификације до провере каталошких записа за монографске и серијске публикације, исписа библиографије из базе података, исписа регистара и формирања спискова грађе. Врањска библиотека се са великим поносом и задовољством стара, чува и представља јавности садржај

ове уникатне, непоновљиве легатске целине, која је сада систематизована и сабрана међу корице Каталога.

Рецензент изложбе и Каталога је др Дејан Вукићевић, библиотекар саветник – Водитељ фонда старе, ретке и минијатурне књиге у Народној библиотеци Србије.

Пројекат је подржало Министарства културе и информисања Републике Србије са 565.800,00 динара док је Град Врање учествовао са 170.920,00.