Нови пројекат Библиотеке „Бора Станковић“- Формирање Одељења за дигитализацију

10. мај 2022.

На основу Решења о додели средстава за финансирање или суфинансирање пројеката у области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у 2022. године, по расписаном јавном конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије, значајна средства добила је Установа Јавна библиотека „Бора Станковић“ за финанирање пројекта „Формирање Одељења за дигитализацију Јавне библиотеке Бора Станковић Врање са матичном функцијом за Пчињски и Косовско-Поморавски оруг. Комисија је оценила да је „пројекат значајан за локалну заједницу. Извођење пројекта омогућило би формирање првог центра за дигитализацију у Пчињском округу, те је самим тим обезбеђена одрживост пројекта“.

Министарство културе и информисања ће пројекат подржати са 800.000 динара, док ће Град Врање као суфинансијер учествовати са 381.000.

Библиотека ”Бора Станковић” је већ припремила наменску просторију за потребе ”Одељења за дигитализацију”, укупне површине од 40 m2. Средствима Министарства културе набавиће се неопходна савремена опрема (компјутер са јаким графичким способностима, софтвер за дигитализацију, скенер и друга техничка опрема), док ће средствима Града бити набављена опрема неопходна за оптимизирање простора, све у циљу оспособљавања одељења за сам технички процес дигитализације.

Фокус дигитализације биће дела завичајних писаца, затим књиге о Врању, разгледнице, фотографије, плакати, каталози, географске карте, и све друго што сведочи о историји, култури и традицији Врања и околине. Сва дигитализована грађа биће представљена кроз дигиталну библиотеку и тако доступна свим заинтересованим грађанима.

Реализација пројекта је планирана за прву половину године, а свечаним отварањем „Одељења за дигитализацију“ обележиће се 143. годишњица од оснивања Читаонице врањске и 95 година од смрти Боре Станковића, великана чије име носи Библиотека.

Врањска библиотека, као ризница културног блага, истрајава у својој мисији креирања културног идентитета града и даљем развоју установе као кључног културног, информативног и образовног сервера локалне заједнице.