Обележен Дан Библиотеке

22. јун 2022.

Јавна библиотека „Бора Станковић“ обележила је Дан установе – 143 године од оснивања и 95 година од смрти књижевног великана чије име носи. Прославу годишњице, најстарија установа културе у Врању започела је у понедељак 20. јуна отварањем Одељења дигитализације, у присуству представника Министарства културе, Народне библиотеке Србије и локалне самоуправе.

Отварајући овај скуп директор Зоран Најдић је нагласио да новоформирано Одељење дигитализације Библиотека је успела да опреми уз подршку Министарства културе и локалне самоуправе, с циљем унапређења, промоције и афирмације нашег културног стваралаштва.

Алма Ризвановић, посебни саветник потпредседнице Владе и министарке културе и информисања Маје Гојковић, нагласила је да одговорна културна политика подразумева децентрализацију, савремено опремљене и равномерно распоређене библиотеке на читавој територији наше земље и да је то један од приоритета Министарства културе и информисања: „Циљ овог пројекта је стварање културне базе наше земље, како би се стручњацима различитих профила омогућила што потпунија историјска, књижевна, језичка, социолошка и друга истраживања. Реализацијом овог пројекта библиотека у Врању развија капацитете за дигитализацију и омогућава чување значајног дела културног наслеђа, а уједно то ће допринети и очувању националног културног идентитета, али и културе и књижевне баштине народа овог краја.“

У име локалне самоуправе обратила се Изабела Савић, чланица Градског већа, наглашавајући да је Јавна библиотека ,,Бора Станковић” установа културе са дугом традицијом и да има велики значај, како у утемељењу, тако и у ширењу културе у читавом округу. ,,Њена улога је не само да сачува од заборава, већ и у складу са савременим трендовима унапреди начине пружања услуга својим корисницима. Отварање Одељања дигитализације још један је доказ да се врањска библиотека константно развија, увођењем иновативних услуга. Град Врање ће и у наредном периоду пружати сву потребну помоћ и подршку за развој и унапређење ове установе културе”, рекла је Савић.

Присутне је поздравила и Драгана Милуновић, заменица управника и руководилац Сектора за библиотечку и информациону делатност Народне библиотеке Србије. ,,Отварање одељења дигитализације је један од темеља модерног библиотекарства, који задржавајући традиционалну улогу библиотеке, отвара пут ка неким новим технологијама. Народна библиотека Србије као централна матична установа, деценијама сарађује са библиотеком у Врању врло успешно. На овом пројекту пружили смо стручну помоћ у вези

са пројектом и набавком опреме, а тако ћемо наставити и у наредном периоду”, истакла је Милуновић.

Након тога, у Хиландарском кутку, одржана је промоција књиге ,,Бити библиотека-р”, приређивача Јасмине Нинков и Исидоре Ињац, у издању Библиотеке града Београда. „Књига је настала поводом 90 година од почетка рада Библиотеке града Београда са корисницима и на репрезентативан начин прати хронологију рада највеће јавне позајмне библиотеке у региону“, рекла је Исидора Ињац, коауторка књиге на промоцији.

Обележавање Дана установе се наставило у вечерњим сатима, у дворишту Музеј куће „Бора Станковић“ програмом ,,Писац у фокусу”. У понедељак публици се представио писац Лука Трипковић. У уторак, у истом простору гост Библиотеке је био хрватски писац Дамир Каракаш. Разговоре са писцима је модерирао публициста и филозоф Иван Миленковић.

Обележавање Дана установе традиционално прати додела награде читаоцима који су претходне године позајмили највише књига на одељењима Јавне библиотеке. Најактивнији читаоци на централном одељењу, у седишту установе били су Николина Поповић (Дечије одељење, ученица трећег разреда ОШ „Вук Караџић“) и Станислава Младеновић на Одељењу за одрасле. У огранку у Врањској Бањи награђене су Ксенија Нешић (ученица седмог разреда ОШ „Предраг Девеџић“) и Душица Здравковић. Када је реч о Огранку у Доњем Врању, награђени су Николина Зарев, ученица другог разреда ОШ „Радоје Домановић“ и Љиљана Ђорђевић код одраслих. У Огранку библиотеке у селу Ратаје награде су добиле Тамара Стојиљковић и Маја Ристић, док је у Вртогошу награђен Филип Стевковски, ученик четвртог разреда ОШ „1. мај“.