Библиотека започела рад на оснивању Легата Вере Ценић

28. јул 2022.

У циљу трајног очувања, заштите и доступности, као и даљег проучавања јединственог књижевног стваралаштва и врло живописног и богатог живота Вере Ценић, њен наследник, Небојша Митић одлучио је да књиге, часописе, личну архиву са фотографијама и документима из културне историје Врања поклони Библиотеци „Бора Станковић“. Потписивање документа на основу кога би била формирана још једна драгоцена библиотека целина у власништву врањске Библиотеке – Легат Вере Ценић, планира се за 26. новембар 2022. године, на дан њеног рођења. Преношењем личне библиотеке, предмета, фотографија и докумената из стана познате врањске професорке и књижевнице у зграду Библиотеке започето је планско и систематично формирање библиотеке целине у складу са свим правилима библиотечко-информационе делатности. Након пријема и смештања више од 1.000 књига, часописа, слика, рукописа, фотографија и намештаја у адекватан простор, уследиће физичка и каталошка обрада, као и заштита примљене грађе, чиме ће се стећи услови за темељно истраживање и сагледавање живота и рада Вере Ценић у новом и свеобухватнијем светлу.

Драгоцени поклон, најближег сродника Вере Ценић, Небојше Митића, Библиотека прима са осећањем велике одговорности, дуга и захвалности, јер се на овај начин обистињују речи из књиге Иста прича, које изговара једна од јунакиња: „Што дуже живи, човек мора да памти. И то ваља умети, све треба умети упамтити. По мом мишљењу, само је заборав прави пораз. Е, такав не треба претрпети, јер проблем опстанка јединке, идентичан је проблему опстанка цивилизације. То је, по мом мишљењу, универзална категорија смисла постојања.“ Својим племенитим гестом Митић је учинио да његова тетка, њен тежак а истовремено леп, садржајно богат и занимљив животни и професионални пут остану упамћени, а њена дела сликовито и дирљиво сведочанство једне бурне епохе.

Биографија проф. др Вере Ценић (1930-2020)

Вера Ценић, доктор књижевних наука и књижевница, дугогодишњи професор и педагог, рођена је у Врању 26. новембра 1930 године, као најстарија од четири ћерке породице Петковић. Магистрирала и докторирала на Филолошком факултету Београдског универзитета, на групи за српскохрватски језик и југословенску књижевност. Провела је тридесет година у просвети, као врстан професор у Учитељској школи и на Педагошкој академији (данас Педагошки факултет) у Врању. Прва је жена доктор наука из Врања и први кустос – педагог Музеј куће Боре Станковића. Део своје младости, као студент, провела је на Голом Отоку, осуђена на тзв. друштвено-користан рад. Путовала је по свету до 1991. године, са својим супругом др Градимиром Ценићем, легендарним врањским хирургом. Обишли су све континенте.

Бавила се научним и књижевним радом. Есеје, огледе и студије објављивала у листовима и часописима. Написала је Водич кроз музеј кућу Борисава Станковића. Објавила је више монографских публикација: Часописи Јужне Србије на раскрсници XIX и XX столећа, 1983; Огледи о Борисаву Станковићу (књижевна студија), 1988; Кањец фиљма (аутобиографски роман о голооточком искуству), 1994; Реторика (уџбеник за студенте учитељских факултета у коауторству са Сунчицом Денић), 1995; Иста прича (роман), 2001. Једна је од ретких српских књижевница која је писала на тему логорологије.

Проф. др Вера Ценић преминула је 25. маја 2020. године, у родном Врању.

За своје дугогодишње залагање и допринос у образовању и култури добитник многих награда и признања, међу којима су: Јавно признање града Врања „31. јануар“ за допринос у књижевности (2013. године), Повеља Педагошког факултета (2017. године), Повеља “Борисав Станковић” за допринос српској књижевности и неговање дела Борисава Станковића, и др.