Милена Марковић и Александар Шурбатовић гости Библиотеке

26. август 2022.

Задовољство нам је да вас позовемо да 30. августа 2022. у 20 сати дођете у двориште Музеј куће „Бора Станковић“ где ће се реализовати нови програм Библиотеке, у оквиру циклуса „Писац у фокусу“, чији је гост Милена Марковић, овогодишња добитница Нинове награде за роман „Деца“ у издању издавачке куће „Лом“.

У оквиру истог програма, сутрадан, 31. августа 2022. године, такође од 20 сати, врањској публици ће се представити Александар Шурбатовић, главни и одговорни уредник у издавачкој кући „Дерета“.

Разговоре са писцима водиће Иван Миленковић.

Милена Марковић (Земун, 9. април 1974) српска је песникиња, драмска списатељица, сценаристкиња и универзитетска професорка. Дипломирала је драматургију 1998. године на Факултету драмских уметности у Београду. За књигу Птичје око на тараби добила је 2010. године награде „Биљана Јовановић” и „Ђура Јакшић”.

Написала је неколико драма које су са великим успехом извођене на домаћим и међународним сценама: Павиљони – куда идем, одакле долазим и шта има за вечеру, Шине, Брод за лутке, Наход Симеон, Шума блиста, Жица и Змајеубице. Добитница је специјалне награде у Бечу за најбоље драме са екс-ју простора, две награде Стеријиног позорја за најбољи текст (за драму Наход Симеон 2007. године и драму Брод за лутке 2009. године), награде за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз” 2005. године и награде „Тодор Манојловић” 2009. године. За књигу „3 драме” добила је награду „Милош Црњански” 2007. године. Милена Марковић написала је и сценарија за игране филмове Сутра ујутру (2007), Бели, бели свет (2009) и Отаџбина (2015), као и за документарни филм Рударска опера 2006. године. Све наведена остварења режирао је Олег Новковић, а у случају филма из 2009. године учествовао је равноправно и у писању сценарија. Милена је 2016. године, на 44. ФЕСТУ, добила награду за најбољи сценарио за филм Отаџбина.

Ванредна је професорка на Факултету драмских уметности у Београду, на катедри за драматургију.

Александар Шурбатовић је рођен 1973. године у Косовској Митровици. Основну и средњу школу похађао је у Крагујевцу, а на Филолошком факултету у Београду студирао је Општу књижевност са теоријом књижевности и Археологију на Филозофском факултету. Осам година је живео у Амстердаму. Тренутно ради као главни и одговорни уредник у издавачкој кући Дерета из Београда. До сада је уредио и приредио преко 200 наслова, углавном преведене књижевности, а бави се и превођењем прозе и поезије са енглеског језика. Издао је збирку поезије „Митологија спаљене земље“ (Филип Вишњић, 2010) и роман „Упокојавање просектора Мајерхофера“ (Вулкан, 2011).