Нове књиге у Хиландарском кутку

29. новембар 2022.

Хиландарски кутак наше Библиотеке богатији је за још 70 књига из издавачке продукције Задужбине Хиландара. Са благословом архимандрита Методија, дар манастира Хиландара, предала је мати Јефремија. Овим поклоном се употпуњује вредна збирка у Хиландарском кутку врањске Библиотеке, која садржи уметничка, религијска, филозофска, историографска дела, али и најбоља литерарна остварења великана  српске књижевности.  Почетак даривања књига из Библиотеке хиландарске светиње, позициониране  на Светој Гори, био је 17. фебруара 2022. када је
архимандрит Методије, игуман Свете царске лавре Хиландара, у присуству највиших функционера града Врања предвођених градоначелником Слободаном Миленковићем, донирао више од 800 монографских публикација и осам наслова серијских публикација. Том приликом свечано је отворен Хиландарски кутак, део Библиотеке који Врањанцима омогућава да читају вредне и значајне књиге дониране из Библиотеке највеће српске светиње.

Библиотека „Бора Станковић“ се примањем  донације обавезује да чува, стара се и одржава нову библиотечку збирку, презентује и популарише грађу из ње, у складу са савременим библиотечким стандардима и тиме доприноси очувању српског културног наслеђа. Врањски библиотекари су почаствовани оваквим гестом и избором да буду сапутници и сарадници Хиландара, места одакле је српска књига потекла и куда непрестано увире.

Ова поклон збирка је немерљиво богатство за установу и посебан изазов за истраживаче.