Легат Вере Ценић – непроцењиво уметничко и научно благо

1. децембар 2022.

Породица Вере Ценић (1930-2020), доктора књижевних наука и књижевнице одлучила је да Јавној библиотеци „Бора Станковић“ поклони њену заоставштину, која садржи 1.800 монографских и 1.400 серијских публикација, фотографије и личне предмете. Легат Вере Ценић свечано је отворен за јавност, на дан њеног рођења, 26. новембра 2022. године. Овом догађају присуствовали су чланови њене фамилије, пријатељи и бројни поштоваоци њеног лика и дела. Надахнуто,  дирљиво и са поштовањем су се обраћали говорници, изражавајући дивљење и радост што су били у прилици да  лично познају, сарађују,  другују, сусрећу се са хероином једног града и једног времена, што је Вера Ценић свакако била.

Вера Ценић, осим богатог и импресивног књижевног и научног рада, личним примером,  одговорним деловањем у културној и просветној заједници, оставила је иза себе  неизбрисив траг и будућим генерацијама поставила чврсте темеље и дала добре смернице на путу ка остваривању  визије хуманијег, племенитијег и лепшег друштва. Својим богатим, свакодневним радом са ученицима и студентима, својим романима, есејима, огледима, својим слободарским идеалима, неисцрпним животним оптимизмом и безрезервном снагом љубави обојила је, госпођа Ценић, врањску културну и јавну сцену. Легат Вере Ценић у нашој Библиотеци је сведочанство бескомпромисне борбе, неисцрпне енергије и неуморног трагања за лепшом и интензивнијом животном светлошћу.

Библиотека се још једном захваљује наследницима на одлуци  да вредну заоставштину,  у виду легата,  учине доступном свим заљубљеницима у писану реч и позивамо све заинтересоване суграђане да дођу и упознају се са драгоценим уметничким  и научним благом, које превазилази локалне оквире и представља јавно добро националне културе.