Отварање реновираног Дечијег одељења

31. јануар 2023.

Дана 26. јануара 2023. године у оквиру програма Светосавска недеља у Јавној установи – Библиотека „Бора Станковић“ свечано је отворено потпуно реновирано Дечије одељење. Част да отвори одељење, намењено нашим најмлађим корисницима, имао је познати дечији песник и писац Љубивоје Ршумовић.

„Књига је духовна храна, најкалоричнија на свету и зато не треба дозволити да народ у погледу ње држи дијету, да не троши ту храну, то се наравно односи и на најмлађе“, истакао је Ршумовић и позвао на то да се деца од најмлађих дана „фасцинирају књигом“.

Отварању су присуствовали др Владимир Пиштало, писац и управник Народне библиотеке Србије, Младен Весковић, виши саветник у Министарству културе и начелник Сектора за савремено стваралаштво и Зорица Јовић, заменица градоначелника Града Врања. Свечаности су такође присуствовали и дечији писци Александар Јањушевић и Бојан Љубеновић.

Дечије одељење као засебна целина Библиотеке постоји од 1974. године. Књижни фонд је од тада вишеструко увећан и данас броји више од 18.000 књига.

Током свих ових година на Дечијем одељењу су организоване бројне креативне радионице, сусрети писаца и песника са основцима и предшколцима али и друге активности које су имале за циљ промоцију књиге и читања међу најмлађима.
Позивамо све књигољупце да нас посете!