Културној јавности Врања представљен роман „Кад ђаволи полете“ Владимира Кецмановића

23. март 2023.

Друге вечери културне манифестације „Борини књижевни дани“ у камерној сали Позоришта „Бора Станковић“ љубитељима писане речи представљен је нови роман Владимира Кецмановића ,,Кад ђаволи полете“.

Аутор бестселера „Каинов ожиљак“, „Осама“ и „Топ је врео“ написао је роман који је својеврсна мешавина драме и трилера, роман који је одјекнуо српском књижевном сценом.
Роман говори о злостављању тинејџера, бившег штићеника дома за децу без родитељског старања и о изостављању многих речи. „Јер, Кецмановић је мајстор да од ненаписаног и ћутње створи чудо ликова и приче“.

„На метафоричном плану, то је прича о једном ширем злостављању у које се претворио данашњи свет, а они који су злостављани у принципу немају право гласа, и њихов глас не може да се чује. И у том смислу – јесте то прећутано битно. Због тога у роману не читамо реплике злостављаног, већ само оног који злоставља. А то питање прећутаног у роману, наравно да, како бих рекао – без оног што је речено, то прећутано не би значило ништа. Али, уз оно што је речено, оно што се не каже, за читаоца који има осећај за то – много значи“, рекао је  Кецмановић.

Осим аутора, о роману је говорио теоретичар књижевности и књижевни критичар др Игор Перишић.

У оквиру манифестације „Борини књижевни дани“ 23. марта од 19 сати у врањском театру биће представљен роман ,,Звезда над празнином“ нишког писца Дејана Стојиљковића. Поред аутора, гости вечери биће и Миодраг Мића Миљковић, писац, сценариста и режисер, као и др Игор Перишић.