Емотивна прича о Бранку Миљковићу

24. март 2023.

Tреће вечери  „Бориних књижевних дана“, врањској публици представили су се аутори из Ниша – Дејан Стојиљковић својим најновијим романом „Звезда над празнином“ и Миодраг Мића Миљковић документарним филмом  „Бранко“.
Роман, као и филм, је посвећен великом песнику  Бранку Миљковићу и његовој мистериозној смрти. Поред аутора, о новом књижевном остварењу нашег бестселер писца Дејана Стојиљковића, говорио је и др Игор Перишић, виши научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду.

Стојиљковићев роман у жанру је метафикције, садржи стварне личности и неке непорециве историјске чињенице које се не мењају, али постоји и пишчева надоградња. „Бранко је једна митска фигура. Он је некако био већи од живота, а након његове смрти је канонизован онако како је држава хтела. Остала је мистерија ко је убио Бранка Миљковића, и то је оно што је мене занимало јер сам му близак на два начина: он је пореклом из Ниша, Заплањац, баш као и ја. Затим у језичком смислу и смислу менталитета и бунтовника у њему. Чак ми се чини да неко ко није из нашег краја не може до краја да разуме Миљковића. Неки његови потези делују потпуно нелогично, ако гледате из неке друге перспективе. Међутим, ако гледате из перспективе Нишлије, онда не делује толико нелогично,“ рекао је Стојиљковић.

Манифестација „Борини књижевни дани“ завршава се вечерас промоцијом књиге „Пун кофер прича“, писца Милана Ружића.Поменуту збирку чини сто прича распоређених у седам циклуса. О делу и књижевном стваралаштву Милана Ружића, говориће књижевни критичар Желидраг Никчевић и професор књижевности и публициста др Владимир Димитријевић.