Завршени „Борини књижевни дани“

27. март 2023.

Културна манифестација „Борини књижевни дани“ завршена је у петак, 24. марта, промоцијом књиге „Пун кофер прича“, писца Милана Ружића. О самој књизи, као и књижевном стваралаштву писца говорио је књижевни критичар Желидраг Никчевић.

Четврту прозну збирку Милана Ружића чине тематски разнородне кратке приче, њих 100 које прате сазревање, љубавне недоумице и трзавице, али и врло озбиљна промишљања о националним темама. Књига садржи седам целина – „Недостајања“, „Дајте ми самоћу“, „Записи из поднебља“, „Не умем да пишем о љубави“, „Сретања“, „Да сиђеш међу нас“ и „Фусноте“.

Писац Душан Ковачевић је написао да је „Пун кофер прича“ Милана Ружића форензичка слика нашег времена, сведочанство живота који нас полако и сигурно води у безнађе ако се не призовемо памети и не станемо у одбрану основних вредности вековног постојања.

Уз главни програм манифестација је имала и пратећи који је одржан 22. и 23. марта, када су се у Основној школи ,,Предраг Девеџић” у Врањској Бањи, представили ствараоци из Врања, Жикица Димитријевић и Миле Костић Дубница.

Публика, љубитељи и ствараоци писане речи, културни и јавни радници су минуле недеље имали прилику да уживају у престижним, разноврсним и добро организованим књижевним програмима.

Организатор – Библиотека „Бора Станковић“ и покровитељ – Град Врање се захваљују гостима и публици што су били део овогодишњег књижевног дружења, са жељом да „Борини књижевни дани“ наставе да живе и расту  као једна од најзначајнијих културних манифестација региона.