Представљена збирка поезије Зорана С. Николића „Оно што Хермес не зна“

25. април 2023.

У понедељак, 24. априла од 19 сати у малој Сали Позоришта, Библиотека „Бора Станковић“ је организовала представљање нове књиге поезије Зорана С. Николића, песника и књижевника из Врања, под називом „Оно што Хермес не зна“.

О књизи и аутору су говорили Милоје Дончић, уредник издања, Милорад Ивић, књижевник и Никола Живановић, књижевни критичар, док је Зоран С. Николић казивао своје стихове.
Књига песама Зорана С. Николића „Оно што Хермес не зна“ део је овогодишње продукције малог нишког издавача „Ревнитељ“. Уредник Милоје Дончић представља Николића као усамљеника и ретку појаву у савременој српској књижевности, „као песничког истраживача који стиже до најскривенијих ходника лавирината, до тачака према којима други нису ни полазили“: “Дуго се познајемо и знам да је био у прилици да несметано себи обезбеди узвишено газиште са тепихом по којем су редовно падале колајне, али он то није учинио… И када му је поверено да вреднује поезију, даровани су они од којих се страхом живело. Зоран С. Николић се дружио и дружи са песницима и професорима који му материјално никад нису били од помоћи. То је доказ да овај песник не припада савременом корпусу опште трговине у литератури“.
Зоран С. Николић се бави писањем још од студентских дана када се огласио збирком песама „Поверљив свет“ и привукао пажњу књижевне јавности неспорним талентом, а касније је написао збирке песама „Речено као убијено“, „Оног у себи“ и роман „Смрт за понети“ 2016. године у издању „Лагуне“ из Београда. До 1999. године живео је и радио у Приштиони као уредник Издавачке куће „Нови свет“.

Николић је, такође, био новинар Врањских новина од 1999. године и уредник „Врањских књига“. Круна тог посла је објављивање изабраних дела етнографа и етнолога Момчила Златановића (1934-2022) у десет томова,  у издању Врањских.
Збирка „Оно што Хермес не зна“ је шеста објављена књига Зорана С. Николића.