Промоција збирке прича „Тренутак кад је мени почео рат“ у четвртак 04. маја 2023. године у 19 сати, Библиотека „Бора Станковић“

3. мај 2023.

Промоција збирке прича у издању Форума ЗФД-а Тренутак кад је мени почео рат, биће одржана у четвртак 4. маја у 19 часова, у просторијама Библиотеке „Бора Станковић“.

Збирка представља искорак ка бољем неговању културе сећања, и садржи двадесет седам прича постјугословенских аутора, који у прозу пребацују своја и туђа сећања на моменте из блиске прошлости кад се догодило незамисливо. Збирка даје прегршт одговора на захтевно питање – када смо спознали да је почео рат?

У збирци су заступљени аутори и ауторке: Оља Савичевић Иванчевић, Зоран Ферић, Илдико Ловаш, Андреј Блатник, Дејан Дуковски, Лејла Каламујић, Ламија Бегагић, Шпетим Сељмани и други. Уредници збирке су Владимир Арсенић и Ана Пејовић.

У разговору учествују: аутор Дејан Дуковски, драмски писац из Скопља и уредници збирке  Владимир Арсенић и Ана Пејовић.

Биографије:

Ана Пејовић је рођена 1980 године у Пријепољу. Дипломирала је на одсеку за енглески језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду. Од 2002. до 2008. године радила је у издавачкој кући Ренде као лекторка, асистенткиња уредника и уредница. Од 2009. до 2011. радила је у београдској подружници хрватске издавачке куће ВБЗ, као асистенткиња уредника и уредница. Током девет година рада у издаваштву, уредила је више од две стотине књига, углавном савремених наслова из региона и Европе, а две године (2011-2013) радила је и као ко-уредница издавачке куће Рефлектор, која издаје аудио књиге. С енглеског је превела неколико књига, међу којима је и Британски музеј пропада, аутора Дејвида Лоџа, и Замисли да ме нема америчког писца Адама Хазлита. Године 2009. заједно с Владимиром Арсенијевићем оснива књижевно удружење Крокодил, у ком ради као менаџерка пројеката и главна координаторка.

Владимир Арсенић је рођен у Београду 1972. године. Магистрирао је компаративну књижевност на Телавивском универзитету. Редовни је критичар интернет портала Е-новине. и боокса.хр. Текстове објављивао и за Тхинк танк, Бетон, Qуорум, Пешчаник. Био ментор на пројекту Цритицизе тхис! Са Срђаном Срдићем води Радионицу креативног писања Хила у Београду. Стални је сарадник сусрета Цум грано салис у Тузли. Преводи са енглеског и хебрејског. Са пријатељима уређује књижевни часопис Улазница који излази у Зрењанину.

Дукoвски, Дejaн, мaкeдoнски књижeвник (Скoпљe, 25. 04. 1969). Диплoмирao нa Фaкултeту дрaмских умeтнoсти у Скoпљу, гдe рaди кao прoфeсoр. Глaвни прeдстaвник нaрaштaja мaкeдoнских пoстмoдeрнистичких дрaмaтичaрa. У дрaмским тeкстoвимa тeмaтизирa сумњу у институциoнaлизирaнe врeднoсти нa свим пoдручjимa; кaрaктeришу гa дeкaдeнтни eгзистeнциjaлизaм и нихилизaм. Вaжниja дeлa: Бaлкaн ниje мртaв (Бaлкaн ис нoт дeaд, 1993), Бурe бaрутa (Бурe бaрут, 1994) и Maму му jeбeм кo je први пoчeo (Maмe му eбaм кoj прв пoчнa, 1997).