У Библиотеци представљена збирка прича под називом „Тренутак кад је мени почео рат“

5. мај 2023.

Представљање антологије прича „Тренутак кад је мени почео рат“ у Библиотеци „Бора Станковић“, у четвртак 4. маја 2023. године, започето је минутом ћутања свих присутних, у част жртвама оружаног напада 3. маја на основну школу у Београду, у којем је убијено осморо деце и стражар.

Гости на промоцији били су Ана Пејовић и Владимир Арсенић, уредници књиге и прослављени драмски писац из Скопља, Дејан Дуковски.

O целој идеји приређивања и објављивања овакве збирке, у уводном делу вечери, говорили су њени уредници. „Тренутак кад је мени почео рат“ је збирка у којој се поред дванаест најбољих прича са анонимног конкурса нашло и петнаест прича познатих аутора по позиву, њих укупно 27. Задатак је био да „сваки исприча своју причу о тренутку кад је њој/њему почео рат. Приче су личне, преточене у књижевност, оне не пледирају за историјском истином, нити за правдом. Оне бележе оне тренутке у којима јунаци прича схватају да нема даље, да се налазе у ратном стању“. А до тада… до тада су многи од њих били наивни, и не само да нису веровали да је рат могућ већ већина њих „није веровала да њихови суграђани, често и суседи, могу да се претворе у крволочне звери“.

Поред уредника, говорио је и Дејан Дуковски, један од аутора заступљених у збирци. Он је рекао да књига представља документ о рату који смо преживели и лично сведочење о времену и дешавањима које су променила генерације из читаве некадашње Југославије.

– Иако Македонија није директно учествовала у рату, ако не рачунамо сукобе из 2001. године, рат је обележио моју младост и рад. Утицао је и на многе генерације људи у бившој држави и у том смислу, књига представља документ времена – казао је Дуковски.

Збирка „Тренутак кад је мени почео рат“ даје нам другачије нијансирану историју од оне званичне из уџбеника и представља важан корак ка бољем неговању културе сећања.