Предавање „Магични свет дијалекатске лексике“ у понедељак, 22. маја 2023. године, у 13 часова, Мала сала Позоришта „Бора Станковић“, Врање

18. мај 2023.

У понедељак, 22. маја од 13 сати у малој Сали Позоришта, Библиотека „Бора Станковић“ организоваће предавање у знак сећања на проф. Момчила Златановића. Предавање под називом МАГИЧНИ СВЕТ ДИЈАЛЕКАТСКЕ ЛЕКСИКЕ  одржаће др Марта Бјелетић, научна саветница Института за српски језик САНУ.

Проф. др Момчило Златановић (1934-2022) био је неуморни прегалац на пољу нематеријалног културног наслеђа, свестрани проучавалац и сакупљач фолклора јужне Србије. Својим научним радом, професор Златановић, поставио је поуздане путоказе проучаваоцима народне књижевности јужне Србије, а пребогатом и разноврсном сакупљеном грађом задужио је нашу науку о фолклору, успевши да овековечи неке од најлепших примера усмене уметности речи који остају да трајно сведоче о лепоти, дубини и идејности српског народног стваралаштва.

Библиотека „Бора Станковић“ је установила програм посвећен проф. др  Момчилу Златановићу, са  називом  Дијалог са традицијама: Инспирисано истраживачким радом проф. др Момчила Златановића, који ће се одржавати сваке године у мају месецу. Програм  је усмерен на неговање успомене на Момчила Златановића, неуморног истраживача, цењеног професора и преданог научног радника који је, у контексту књижевности, традиције и културе, пружио велики допринос очувању врањског културног наслеђа. Истовремено, програм има за циљ иницирање и генерисање нових промишљања традиције и културе, нових увида и интерпретација, којима ће рад  професора Златановића бити извор и инспирација.