Потписан Протокол о сарадњи врањске и охридске библиотеке

16. јун 2023.

У четвртак 15. јуна 2023. Библиотека „Бора Станковић“ je била домаћин библиотекарима из Охрида и том приликом је уприличено потписивање Протокола о сарадњи између Националне установе Библиотека „Григор Прличев“ Охрид и Јавне библиотеке „Бора Станковић“ Врање. Протокол су потписали  директори охридске и врањске библиотеке, мр Милчо Јованоски и Зоран Најдић.

„Протоколом се потврђује трајна оријентација врањске Библиотеке и успостављање и ширење сарадње на нове библиотеке у региону. Кроз реализацију међународне сарадње Библиотека „Бора Станковић“ врши промоцију локалног стваралаштва, афирмацију националне културе и културно-историјског наслеђа, јача своје образовне, стручне и уметничке капацитете“, истакао је овом приликом директор Зоран Најдић.

У име градоначелника и градског руководства већница за туризам и културу Изабела Савић честитала је руководиоцима библиотека потписивање Протокола и успостављање сарадње.

,,Верујем да ће потписивањем овог документа бити успостављена сарадња која ће допринети међусобној размени идеја, промоцији културно – историјског наслеђа како Врања, тако и Охрида, као и реализацији нових међународних пројеката. Градско руководство увек ће бити ту да подржи сваку иновативну идеју и пројекат који ће значити унапређење културних  потенцијала града,“ истакла је градска већница Изабела Савић.

Директор Библиотеке „Григор Прличев“- Милчо Јованоски говорио је о трајној блискости наше две суседне државе и рекао: „Ово је добра прилика да се повежу сарадници и институције, дефинишу партнерски односи, интензивира међународна културна сарадња у циљу интензивније размене библиотечког материјала и информација, припреме смернице за заједничко пројектно деловање.“

Овом приликом библиотекари из Северне Македоније представили су своју Библиотеку видео пројекцијом:  Григор Прличев- македонски поет, роден во Охрид и наш патрон. Такође, ово је била прилика  за међусобну размену поклона  и библиотечких издања.