Отварање изложбе „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?!“, уторак, 20.06.2023. године у 13 сати, Библиотека „Бора Станковић

20. јун 2023.

Изложбом „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?!“започиње обележавање Дана Библиотеке

Задовољство нам је да вас позовемо да у уторак, 20. јуна 2023., у 13 часова, у просторијама Библиотеке „Бора Станковић“ присуствујете отварању изложбе:

„Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?!“ – аутора Драгана Милошевића, историчара и вишег библиотекара у Народној библиотеци Србије.

На почетку друге смене на изградњи Новог Београда, првих дана јула 1948. године, бригадирка Светозаревачке бригаде Ковиљка Бошковић са камиона је угледала пејзаж који није обећавао. Упитала је команданта своје радне јединице: „Шта ћемо ми на овом песку?” Одговорио је: „Другарице, ми овде градимо нови град. Овде ће бити станови”. Изненађена, узвикнула је: „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?”

Тако је било тог давног преподнева, све даље је историја.

А историја нам говори да су први радови на припреми терена извршени 1947. године. Наредне, 1948. године 11. априла свечаним митингом отворена је Омладинска радна акција Нови Београд. Те 1948. од 11. априла до 05. децембра на изградњи Новог Беогарда радило је 49.800 младих распоређених у 318 бригада. Нардне две године број бригадира био је већи, тако да у првој фази почетка изградње Новог Београда укупно је радило 142.389 бригадира у 904 бригаде на 99 градилишта.

Поставка изложбе о почетку радова на изградњи Новог Београда има мултимедијални карактер и представља покушај да 75 година касније оживи сећања и слике једног непоновљивог времена у сваком смислу. Тематски панои оживљавају сегменте стварности тог давног времена, а њиховој аутентичности значајно доприносе филмски и фото-материјал. Изложбу прати и првих 36 у целини дигитализованих бројева листа „Нови Београд”. Тиме је постигнута свеобухватност приказа у жељи да се од заборава отргне једна година и једно доба.

Извори који су омогућили ову поставку су фондови Народне библиотеке Србије, Историјског архива Београда, Филмских новости, Дома културе Студентски град и Радио Београда. Коришћени су текстови монографских публикација, стучних радова из одговарајуће периодике, као и дневна и недељна штампа. Поједини предмети који допуњују мултимедијалност поставке су из приватне колекције.