Ново читање Аристотела – Зоран Димић гост Библиотеке, четвртак, 22. јун 2023. године, у 19 сати, Музеј кућа Боре Станковића

22. јун 2023.

Ново читање Аристотела – Зоран Димић гост Библиотеке

У склопу обележавања Дана Библиотеке, у четвртак, 22. јуна, од 19 сати у дворишту Музеј куће Бора Станковић читалачкој публици ће се представити др Зоран Димић, филозоф и професор. Вечерашње дружење обележиће промоција његове стручне монографије – Политичке животиње и звери . Поред аутора, о новом научном остварењу Врањанца, говориће Иван Миленковић, критичар и публициста.

Књига Политичке животиње и звери настала је на основу вишегодишњег истраживања Аристотеловог списа Политика. Филозоф Зоран Димић се у спису бави Аристотеловим одређењем човека као „политичке животиње“ и „животиње која има логос“, те импликацијама које ове две дефиниције имају на Аристотелово заснивање филозофије политике. На основу тих анализа постаје јаснија дијаметрална разлика која у сфери политичких питања Аристотела дели од његовог учитеља, будући да Платон политику и политичку праксу разуме на потпуно другачији начин.

„Аутор ове монографије нам на веома систематичан начин, јасним и прецизним стилом даје иновативну интерпретацију изузетно значајне теме, везане за Аристотелову дефиницију човека као „политикон зōон“. Аутор овој теми прилази интердисциплинарно (кроз биологију, историју, антропологију), али су закључци до којих долази поткрепљени чврстом логичком аргументацијом, у духу најбољих филозофских концепција. Научна монографија „Политичке животиње и звери“, представља високопрофесионално и ванредно занимљиво дело, те ће стога научној и стручној јавности бити драгоцен извор тумачења и осавремењивања једне класичне теме“- написала је проф.др Слађана Ристић Горгиев у својој рецензији.

„Мало је филозофских текстова на домаћим сценама, нарочито текстова о античкој филозофији, које красе продорност и смелост у тумачењу. Димићева књига је готово револуционарно читање Аристотела и, изван сваке сумње, умногоме прекорачује границе овога језика. Утолико не би смели да нас заварају Димићев сталожен и неужурбан тон, академски манир лишен атрактивности једног Петера Слотердајка, на пример, или потпуно прозиран израз који се толико разликује од закучастих филозофских стилова једног

Хегела, или Дериде“, написао је Иван Миленковић о Димићевом тумачењу Аристотела.

Биографија др Зорана Димића

Зоран Димић је рођен 1966. године у Врању. Основне студије филозофије и магистратуру завршио је на Филозофском факултету у Београду, докторирао на Филозофском факултету Универзитета у Загребу, а постдокторске студије на Университà дегли студи ди Милано. Редовни је професор на Филозофском факултету у Нишу, Департман за филозофију. Предаје Историју модерне филозофије и Филозофију образовања и васпитања. Главне области истраживања су му Немачки идеализам, Идеја универзитета и Аристотелова практичка филозофија. Објавио је много научних студија у међународним и домаћим научним часописима. Аутор је три научне монографије: Рађање идеја универзитета (Издавачка књижарница Зорана Стојановића, 2013), Политике образовања – од паидеје до билдунга (карпос, 2017) и Политичке животиње и звери: о Аристотеловом заснивању филозофије политике (Академска књига, 2022).

Члан је Српског филозофског друштва, затим CASEP-a (Center for Contemporary Aristotelian studies in Ethics and Politics), London, Metropolitan university

Зоран Димић активно учествује у културном животу града Врања и Југа Србије. Био је члан жирија и организационих савета на многим манифестацијама: Стари дани, Борини позоришни дани, итд. У периоду од 2011-2017 био је координатор министарства за Културу у пројекту Нематеријално културно наслеђе за Југ Србије. Непосредно је учествовао у припреми документације и реализацији укључивања ВРАЊСКЕ ГРАДСКЕ ПЕСМЕ на националну листу Нематеријалног културног наслеђа.