Обележена годишњица Библиотеке

23. јун 2023.

Јавна библиотека „Бора Станковић“ обележила је Дан установе – 144 године од оснивања. Прославу годишњице, најстарија установа културе у Врању започела је у уторак 20. јуна отварањем изложбе „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку“, аутора Драгана Милошевића, историчара и вишег библиотекара у Народној библиотеци Србије.

Директор Зоран Најдић нагласио је да се овог пута Дан Библиотеке обележава и радно и свечано. ,,Изложбу коју отварамо добили смо уз подршку Народне библиотеке Србије, обзиром да је њен аутор колега библиотекар, Драган Милошевић. Поставка тематизује један изузетан период у изградњи наше земље и у Београду је привукла изузетну пажњу, тим пре јер се ове године обележава 75 година од почетка изградње Новог Београда, те је тема и са друштвеног аспекта веома занимљива“, рекао је Најдић

У име локалне самоуправе обратила се Изабела Савић, чланица Градског већа, честитајући запосленима годишњицу и наглашавајући да је Јавна библиотека ,,Бора Станковић” установа културе са дугом традицијом која има велики значај, како у утемељењу, тако и у ширењу културе у читавом округу.,,Јавна библиотека Бора Станковић је модерна и савремена установа културе у којој се новим сазнањима напајају Врањанци свих узраста и генерација. Томе свакако доприноси богат књижни фонд и разноврсност садржаја који се нуде. Захваљујући ангажовању запослених, уз свесрдну помоћ локалне самоуправе, врањска библиотека обогатила је и садржаје, посебно формирањем два легата и Хиландарског кутка, чиме је створен амбијент у коме ће корисници моћи да истражују наше културно наслеђе. Локална самоуправа ће и у наредном периоду пружати сву неопходну подршку и помоћ запосленима и руководству библиотеке да и у годинама које долазе наставе своју мисију афирмисања културе читања, а све у складу са потребама својих корисника“, истакла је Савић.

Аутор изложбе Драган Милошевић казао је да поставка има за циљ „да подсети са каквим је одушевљењем и трудом омладина градила послератну Југославију и Нови Београд. Пред њима је била мочвара која је данас највећа општина у Србији. На тематским паноима представљен је живот и рад омладинских радних бригада“, казао је Милошевић.

За поставку су коришћени и комбиновани материјали из фонда Народне библиотеке Србије, Историјског архива Београда, Филмских новости, Радио Београда, Дома културе Студентски град и приватних збирки.

Скупу се обратио и Стојан Младеновић, Врањанац, који је такође био учесник једне од бригада која је градила Нови Београд 1969. године, и пренео своја искуства. „Као младић од 20 година био сам најмлађи међу командатима бригада, учесници врањске бригаде су били из свих делова нашег краја, осим из Босилеграда и Прешева, а радили смо на изградњи насипа поред железничке пруге и на рашчишћавању терена на траси будућег аутопута на Бежанијској коси“, присетио се Младеновић.

Обележавање Дана установе се наставило у вечерњим сатима, у дворишту Музеј куће „Бора Станковић“ књижевним програмом о теми „Шта је то књижевност и чему то (уопште) служи“. Разговор о књижевности су водили Ана Стишовић, научна сарадница на Институту за српску културу Приштина/Лепосавић и Иван Миленковић, публициста и филозоф.

У среду, 21.јуна 2023. године, у оквиру циклуса „Писац у фокусу“, врањској публици се представила Ивана Бодрожић, књижевница из Хрватске. Тачно десет година након чувеног романа Хотел Загорје, у ком је испричала потресну причу о трансгенерацијској ратној трауми и четири године после криминалистичког романа Рупа, чија радња је смештена у неименовани град на Дунаву током дивље транзиције, хрватска списатељица Ивана Бодрожић написала је нови роман под насловом Синови, кћери, којим је успела да превазиђе своје претходне књиге по стилу, форми и снази приповедања, а да опет остане своја – загледана у питање слободе у постконфликтним друштвима.

Програм се наставио у четвртак, 22. јуна представљањем књиге Политичке животиње и звери, аутора др Зорана Димића, редовног професора филозофије на Филозфском факултету у Нишу. Научна монографија Политичке животиње и звери настала је на основу вишегодишњег истраживања Аристотеловог списа Политика.

Обележавање Дана Библиотеке традиционално прати додела награде читаоцима који су током претходне године прочитали највише књига на позајмним одељењима за децу и одрасле. Најактивнији читаоци на Централном одељењу, били су Урош Јовић (Дечије одељење) и Горица Стошић (Одељење за одрасле). У огранку у Врањској Бањи награђени су Анастасија Тасић и Илија Стајић. Када је реч о Огранку у Доњем Врању, награђени су Јана Марковић (у категорији млађих корисника) и Сања Зарев Михајловић (у категорији одраслих читалаца). У Огранку библиотеке у селу Ратаје награду је добила Наталија Стојменовић, док је у Вртогошу награђен Слободан Стојиљковић. Директор Библиотеке „Бора Станковић“, Зоран Најдић, овом приликом је поделио пригодне награде највреднијим читаоцима.