Првацима у част

31. август 2023.

Јавна библиотека „Бора Станковић“ у Врању поводом почетка нове школске године, првог септембра, организује дружење првака са познатим дечјим песницима. Елизабета Георгиев, Стеван Милошевић и Жикица Димитријевић гостоваће у школама „Бранко Радичевић“, „Доситеј Обрадовић“, и „Бора Станковић“ у Тибужду.

Елизабета Георгиев (Смиловци, 1975) је библиотекар, књижевник и преводилац. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду. Запослена је у Народној библиотеци „Дадко Петров“ у Димитровграду. Пише поезију и прозу, за одрасле и децу. Професионално се бави превођењем са бугарског и на бугарски. Аутор је и више стручних радова из области библиотекарства и културе. У библиотеци у којој ради петнаест година је водила Песничку радионицу за основце и средњошколце, а последњих година се, кроз радионичарски рад у другим срединама, бави читалачким навикама деце и њиховим стваралаштвом.

Стеван Милошевић је рођен у Врању 1987. године. Завршио је Учитељски факултет и ради као професор верске наставе у свом родном граду. Организатор је бројних изложби, представа, ревија филмова, књижевних вечери, али и радионица за децу и младе. Своје радове објављује у разним књижевним часописима у земљи и иностранству. Вишеструко је награђиван у области књижевности за децу и одрасле. Учесник је многобројних књижевних фестивала. Oбјавио је неколико књига које су наишле на одличан одзив код најмлађих читалаца. Редовни је члан Матице српске у Новом Саду.

Жикица Димитријевић је рођен 1959. године у Врању. У родном граду завршио је школу и гимназију, студирао право у Београду. Пише за децу и одрасле. Неке његове песме нашле су се у антологијама песништва за децу, а неке су музички аранжиране, отпеване и саставни су део појединих музичких читанки. Поред песама пише сатиричне приче и афоризме. Објављује у дечјим листовима, часописима и на веб порталима. Члан је и један од оснивача Удружења књижевника Врање.