Зоран Пауновић и Бојан Савић Остојић гости Библиотеке, уторак и среда, 5 и 6. септембар 2023. године, у 19 сати, Музеј кућа Боре Станковића

5. септембар 2023.

Задовољство нам је да вас позовемо да 5. и 6. септембра 2023. у 19 сати дођете у двориште Музеј куће „Бора Станковић“ где ће се врањској публици представити Зоран Пауновић и Бојан Савић Остојић, књижевници, у оквиру циклуса „Писац у фокусу“

У уторак, 5. септембра, гост  Библиотеке „Бора Станковић“ биће Зоран Пауновић, а разговараће се о књижевности, односу врхунске књижевности и популарне културе, о музичарима-песницима, значајним домаћим и англофоним писцима и њиховим делима. У области интересовања и истраживања Зорана Пауновића убрајају се британска књижевност, америчка савремена проза, превођење, као и популарна култура и културолошке студије.

Зоран Пауновић, рођен 1962. године у Бору, дипломирао 1985. године на Катедри за енглески језик и књижевност Филолошког факултета у Београду, магистрирао 1989, на истој катедри, докторирао 1995. у Новом Саду. У звању редовног професора, предаје енглеску књижевност 19. и 20. века на Филозофском факултету у Новом Саду и Филолошком факултету у Београду.

Пауновић је врстан предавач, есејиста, аутор студије о Набокову (Гутачи бледе ватре), збирки есеја Историја, фикција, мит, Прозор у двориште и Доба хероја, као и већег броја научних радова, чланака, предговора, поговора и сл. и преводилац чији су преводи са енглеског језика награђени свим значајним националним наградама за превод (укључујући и ону за монументални превод Џојсовог „Уликса”).

Превео је више десетина прозних дела новијих и савремених америчких, британских, ирских, јужноафричких писаца, међу којима су: Набоков, Вонегат, Остер, Делило,  Барнс,  Тревор, али и популарни музичари Боб Дилан (Тарантула) и Пети Смит (Сакупљачи вуне). Преводи и студије у вези са популарном културом односно музиком.

Био је председник српског ПЕН-а, колумниста Времена, члан жирија за доделу НИН-ове награде итд. На изборној скупштини САНУ новембра 2018. године изабран је за дописног члана одељења језика и књижевности.

У среду, 6. септембра, врањској културној публици ће се, у истом термину, од 19 часова, представити Бојан Савић Остојић. Бојан Савоћ Остојић (1983) дипломирао је у Београду (француски језик) и Ници (компаративна књижевност). Песник је, романописац, преводилац са француског и певач у бенду Клот.

Поред три збирке поезије и две збирке фрагмената, објавио је и три романа: Пункт, Нема оазе и Ништа није ничије, са којим се нашао у најужем избору  за Нинову награду.

Варварин у Европи, нова је књига Бојана Савића Остојића која има хибридну форму, користи елементе дневника, путописа, мемоара, романа. Сам аутор каже да је то „хибридна књига која користи неке елементе бележака које сам правио на лицу места, али их комбинује на начин који подсећа на дневничке и романескне стратегије. То јесте меланж налик оном који настаје у путној бележници, али је пробран и веома благо режиран. Најпоштеније ми је било назвати га “свеском” јер је та одредница шира од дневника“.

Разговоре са  гостима модерираће и водити публициста и филозоф Иван Миленковић.