Отварање изложбе „Велики рат – убијање анђела“ аутора Мира Стефановића, уторак 03. октобра 2023. године у 18 часова, Галерија Народног универзитета

2. октобар 2023.

Позивамо Вас на отварање изложбе „Велики рат – убијање анђела“ аутора Мира Стефановића у организацији Јавне установе Библиотека „Бора Станковић“, отварање изложбе ће бити у галерији Народног универзитета у уторак 03. октобра у 18 часова.

Аутор о изложби:

Циклус слика „Велики рат – убијање анђела“ настао је вођен идејом карикатуристе, а реализован на сликарски начин. Овим циклусом слика сам хтео да обухватим неке од најважнијих момената из Великог рата, али духовно повезано са религиозним осећањима и размишљањима, па се зато лик Белог анђела провлачи кроз циклус као лајт мотив.

Овај циклус је последица мојих личних размишљања о Великом рату по сведочењу мојих дедова о свим догађајима у којима су они лично учествовали. Наши непријатељи и агресори у Великом рату починили су велике злочине над цивилним становништвом наше Србије, одмах на почетку рата. Стога сматрам да они не могу бити људски род и са ликом људских бића, па сам их зато кроз своје слике представио као неку врсту страшила без људског лика, што даје једну поруку и сатиричну линију о бесмислености ратовања. Сматрао сам да тако сурови догађаји не могу бити представљени на фином ткању сликарског платна него на нечем грубљем, хладнијем и одговарајућем за ту врсту тематике, па сам цео циклус урадио на лименим плочама у техници емајл лака.