За Дан библиотекара приновљене вредне серијске публикације

13. децембар 2023.

Задовољство нам је да Вас позовемо да у четвртак, 14. децембра 2023. године, у 12 сати, дођете у Библиотеку „Бора Станковић“ на представљање приновљеног фонда периодике. Наиме, Библиотека је у сарадњи са Радоманом Ирићем, обезбедила за свој фонд вредну периодичну и документациону грађу, која представља значајан сегмент културне, научне и уметничке делатности нашег града, па самим тим и део његове историје.

Радоман Ирић је као дугогодишњи новинар, уредник више гласила и дописник неколико домаћих и страних медија годинама вредно истраживао, прикупљао и архивирао документациони материјал везан, пре свега, за локалну издавачку продукцију. Грађа садржи комплете новина, часописа, фотографије, пресс клипинг (преко 1000 исечака о Врању и врањском крају), затим раритетне примерке десетак локалних новина и штампаних билтена (Три тачке, Слободна реч, Нова слободна реч, Бујановачке новине, Медицинар, Апотекарске новине, Инфо 017, Пчиња, Перспектива …), неколико првих и јубиларних примерака новина и часописа, фабричке листове (Симпо, Јумко, Коштана, Јединство), и др.

Приновљена грађа, јединствена по свом садржају, представља информационо богатство и  најбољи је  хроничар збивања, људи и времена једног града. Директне бенефите ове сарадње ће имати корисници Библиотеке и шира стручна јавност којима ће бити омогућен приступ вредној библиотечкој грађи и увид у важне информације из историје локалне средине. Библиотека наставља континуирани рад на стварању услова за трајну заштиту и чување завичајне културне баштине.

Добро дошли у Библиотеку „Бора Станковић“!