Библиотека „Бора Станковић“ један од домаћина манифестације „Светосавска недеља“

22. јануар 2024.

Традиционална културно-образовна и духовна манифестација „Светосавска недеља“, обележава се 34. пут у нашем граду.

Библиотека „Бора Станковић“, један je од домаћина ове манифестације. Tим поводом, част нам је и задовољство да вам представимо наше гошће – Весну Алексић и Гордану Малетић, истакнуте дечје писце.

Весна и Гордана ће 24. и 25. јануара обићи свих 12 основних школа на територији Града.

Деца из ПУ „Наше дете“, придружиће се најближим основним школама.

Весна Алексић је рођена 1958. године у Обреновцу. Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду 1981. Ради као стручни сарадник у предшколству. Пише од 1987. године, највише за децу и адолесценте. Она увек поред себе има неког пса или мачку и гомилу књига.

Весна Алексић је своје прве текстове написала за „Политику за децу“. Досад је објавила једанаест романа, дванаест књига приповедака и осам сликовница, а већина тих наслова доживела је више издања. Аутор је и монодрама, две позоришне представе и више радио-драма за децу, као и једне игране ТВ серије. Добитник је бројних престижних награда из области књижевности за децу, а за укупан допринос савременом стваралачком изразу у писању за младе добила је Змајеву награду 2004. године. Пише и у књижевној периодици о књижевности и приказује нове књиге за младе у часописима.

Гордана Малетић је рођена 1952. године у Београду. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду на групи за југословенску и општу књижевност. Пише за децу од 1982. године. Објавила је преко тридесет књига. Најважнији жанрови у којима се огледа су: кратка прича, приповетка и роман. Објављује и поезију, путописе и разговоре с писцима, биографије. Критичар је дневног листа „Блиц“. Бави се превођењем. Приредила је више антологија прозе и поезије за децу. Добитник је бројних књижевних награда и признања, као што су Награда Академије Иво Андрић за допринос књижевности за децу 2013. године и Награда Змајевих игара за изузетан допринос савременом изразу у књижевности за децу 2015. године.

Известан број њених прича за децу, као и приређених издања из народне и светске књижевности преведен је на више европских језика.

Гордана Малетић је члан Удружења књижевника Србије и Матице српске.