Књижевно вече „Светови у књижевном делу Сунчице Денић“

23. јануар 2024.

У понедељак, 22.01.2024. године, у оквиру обележавања Светосавске недеље,  врањској публици се представила проф. др Сунчица Денић, својим аутентичним стваралачким делом и богатим књижевним опусом, програмом који носи назив Светови у књижевном делу Сунчице Денић.

Сунчица Денић је значајан стваралац који своју поезију и прозу пројектује на човекову и националну судбину у геопоетичком миљеу Косова и Метохије и Јужне Србије.

„Основа књижевног стварања Сунчице Денић су земља, жена и породица и нико у нашој књижевности на југу у протеклим деценијама није тако интимно, топло, дубоко и прецизно осликао човека Космета кроз та три сегмента“, рекао је на књижевној вечери новинар и књижевник Живојин Ракочевић и додао: „Сунчица Денић припада самом врху нашег књижевног стварања, јер је успела да из дубоке и неоткривене интиме Косова у књижевност уведе сјајни микросвет, пун живота, у времену када ми, мислећи да све знамо, заправо не познајемо нашу основну интиму. Једна од њених заповести је – имена наша бориће се с вама.“

Осим Ракочевића, у разговору о књижевном делу Сунчице Денић учествовао је и песник, есејиста и књижевни критичар Александар Лаковић. Говорећи о необичној структури романа Свет изван, Лаковић је закључио: „…у питању је роман разноликих фрагмената, са њиховим особеним значењским излетима и уланчавањима, а што заслужује посебну пажњу због ауторкиних даљих истраживања у оквирима савременог модернистичког романа и које треба поздравити, односно и даље са нестрпљењем ишчекивати нова достигнућа и иновације, не само због изненађења које очекујемо од форме и структуре будућег романа.“

На крају вечери, Сунчица Денић најавила је свој нови роман Селфи из Бергена, о истоименом логору. Нови роман једним својим делом је настао кроз разговоре са Вером Ценић, Сунчицином дугогодишњом пријатељицом и врањском хероином која је преживела голготу Голог Отока.

Књижевни програм организовала је Библиотека Бора Станковић у Врању, а покровитељ је био Град Врање.