Посета Игумана Методија Огранку Библиотеке у Врањској Бањи – понедељак, 12.02.2024. године у 11 часова, Врањска Бања

9. фебруар 2024.

Архимандрит Методије, игуман Свете царске лавре Хиландара, ће у понедељак, 12.02.2024. године боравити у Епархији врањској. Игуман Методије ће, том приликом, посетити Огранак Библиотеке „Бора Станковић“ у Врањској Бањи и званично уручити вредан поклон у књигама. Ово је други пут да се књиге из Библиотеке највеће хиландарске светиње, позициониране на Светој Гори, донирају Огранку Библиотеке „Бора Станковић“. Прва донација је садржала 206 монографских публикација и један наслов периодике, часопис за светоотачку праксу и теорију „Отачник“. Овом приликом Хиландарска збирка у Врањској Бањи се употпуњује са још 529 књига из издавачке продукције Задужбине Хиландара. Вредан поклон у књигама садржи уметничка, религијска, филозофска, историографска дела, као и најбоља литерарна остварења савремених српских аутора.

Подсећамо културну јавност да је 2022. године у Библиотеци „Бора Станковић“ у Врању свечано отворен „Хиландарски кутак“ и од тада почиње да се остварује делатна присутност мисије и наслеђа Манастира Хиландара. Библиотеку целину “Хиландарски кутак“ чини збирка од 962 монографске и девет наслова серијских публикација. Нашим корисницима и свим Врањанцима је омогућено да читају вредне и значајне књиге дониране из Библиотеке највеће српске светиње. Свака књига из ове збирке је каталошки дефинисана и уобличена у капиталном издању које је Библиотека „Бора Станковић“ публиковала 2023. године, под насловом „Дар Манастира Хиландар врањској Библиотеци“. Хиландарски кутак и поменути каталог књига уређени су и штампани уз благослов Архимандрита Методија и уз велику подршку града Врања и градоначелника др Слободана Миленковића.

Новом донацијом хиландарских књига у Врањској Бањи наставља се плодна сарадња и још једном, као и много пута кроз историју, потврђује духовна, културна и просветна улога хиландарске светиње у српском народу.