Гост Библиотеке „Бора Станковић“ – Владан Матијевић

22. март 2024.

Борини књижевни дани, манифестација која се у част Борисава Станковића одржава по пети пут у Врању, почела је у четвртак, 21. марта. На отварању Бориних књижевних дана, у камерној сали Врањског позоришта, врањској публици се представио књижевник Владан Матијевић својим новим романом „Пакрац“. Нови роман у издању куће „Лагуна“, који је објављен у новембру 2023, освојио је престижну награду “Београдски победник“ и био у најужем избору за НИН-ову награду. Поред аутора Владана Матијевића, о делу „Пакрац“ говорио је и књижевни критичари Предраг Петровић, уједно и члан жирија за награду „Београдски победник“.

Владан Матијевић изјавио је да се најновијим романом „Пакрац“ свесно вратио јунацима са маргине из својих ранијих књига. Роман “Пакрац“ је прича о друштву које се утопило у насиље, о животима људи које свакодневно оптерећују вести из црне хронике, о последицама рата и тим траумама. Матијевић каже да га је раније искуство писања о теми периода тешких 1990-их година у Србији подстакло да се бави тим оквирима у „Пакрацу“, као и у претходном роману „Слобода говора“ (2020).

Манифестацију је отворио др Слободан Миленковић изражавајући задовољство због одржавања овог важног културног догађаја. „Надам се да ће и ове године програм Бориних књижевних дана успети да задовољи укус читалачке публике, као и да је град Врање поносан на своје културно наслеђе и да зато континуирано улаже у развој културе и неговање духовних вредности“, казао је Миленковић.

Манифестација Борини књижевни дани наставља се у петак увече у Позоришту “Бора Станковић“ представљањем романа „Кољка и Сашењка“, драмског писца, професора и романсијера Угљеше Шајтинца

Организатор манифестације је Јавна библиотека „Бора Станковић“, а покровитељ Град Врање.