Културној јавности Врања представљен роман „Кољка и Сашењка“ Угљеше Шајтинца

25. март 2024.

Друге вечери културне манифестације „Борини књижевни дани“ у камерној сали Позоришта „Бора Станковић“ љубитељима писане речи представљен је нови роман Угљеше Шајтинца „Кољка и Сашењка“.

После две читане и награђиване књиге прича и више од десет година после романа Сасвим скромни дарови, који је објављен у неколико издања и за који је аутор добио Европску награду за књижевност, Угљеша Шајтинац је написао роман „Кољка и Сашењка“, необичну и несвакидашњу књигу у којој се приповеда о савременој банатској свакодневици у којој се у свести двоје јунака непрестано указују две привилеговане фигуре. Једна је из интимног окружења, то је недавно преминули рођак Кољка, иза кога су остале ствари и успомене. Друго је Сашењка, у коме читаоци одмах препознају великог руског писца Александра Пушкина. Иако одсутни из стварности, Кољка и Сашењка су део разговора, личних и читалачких искустава, они према којима се мери свакодневни живот.

„Људскост и наша осећања, наше боли и наши неиздржи, у смислу да нешто морамо да искажемо, су најважнији. Превише ми кратко трајемо да би осујећивали себе у потрази за одговорима који нису одговори на компликована, већ на врло једноставна питања“, казао је Шајтинац.

Модераторка разговора са Шајтинцем била је Јасмина Стојилковић.

У оквиру манифестације „Борини књижевни дани“, у суботу 24. марта од 19 сати у врањском театру биће одржан програм под називом „Два песника“, у оквиру којег ће гостовати Драган Јовановић Данилов и Небојша Лапчевић.