Светски дан књиге у нашoj Библиотеци

23. април 2024.

Одлуком Унеска, Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла од 1995. године, на дан смрти Мигела де Сервантеса, писца првог модерног романа, и на дан рођења и смрти једног од највећих писаца свих времена, Вилијама Шекспира.  Идеја покретача, организације UNESCO, била је и да подстакне младе да открију задовољство читања. Књига је највећи извор информација, знања и идеја. Књигама се преносе поруке кроз простор и време, а оне највредније повезују велики број генерација широм света. Тим поводом је одлучено да се прославља Светски дан дан књиге и ауторских права у циљу одавања признања речима које су нас обогатиле али и у циљу подстицања на читање свих слојева друштва, а нарочито младих.

Овај дан је и прилика да се подсетимо на значај књиге, једне од најважнијих цивилизацијских тековина, споне којом се преносе искуства и улепшава живот, и захвалимо књизи, која је истрајавала заједно уз човека и била ослонац у најтежим историјским тренуцима.

Врањска библиотека данас, као и током година, организује радионице у славу књига и  читања и реализује их у сарадњи са образовним институцијама града. Идеја је промовисање читања, издаваштва и ауторских права. Посебан фокус је на усађивању читалачке културе млађим генерацијама.

Библиотека „Бора Станковић“ честита свима који се на било који начин баве штампаном речи, професионално или као љубитељи, Светски дан књиге и ауторских права.

На сликама су  ученици II/4 ОШ „Светозар Марковић“ који учествују на радионици поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права.