У Библиотеци одржано предавање посвећено стваралаштву професора Момчила Златановића

24. мај 2024.

У сали Библиотеке „Бора Станковић“ у оквиру програма „Дијалог са традицијама“ одржано је предавање у част професора Момчила Златановића. Љубитељи писане речи и поштоваoци лика и дела великог истраживача и баштинара културног блага врањског краја ималу су прилике да чују излагање др Бојана Чолака под називом: Песма и певање: допринос Момчила Златановића проучавању Станковићеве прозе.

„Момчило Златановић је дао непроцењиво важан допринос очувању језичког и уопште културног наслеђа овог дела Србије. Он је био и педагог, бавио се сакупљачким радом, објављивао антологије, написао и речник говора југа Србије. Чак и да се бавио само једном од ових ствари, мислим да би данас једнако проучавали његово дело. Златановић је изузетно значајан и као научник, као истраживач и као сакупљач“, истакао је др Бојан Чолак и додао „Значај рада професора Златановића огледа се у чињеници да је од неуморног сакупљача и истраживача у области фолклористике југа Србије, он сам постао предмет озбиљних истраживања у широком спектру области наше националне културе“.

У фокус свог предавања др Чолак је ставио Златановићев рад, за који лично сматра, да је најдрагоценији у откључавању поетике Боре Станковића и најбоље осликава интензивни доживљај староврањанске стварности, а песма и певање су, свакао, интегрални делови те стварности.

Идеја програма Дијалог са традицијама Библиотеке „Бора Станковић“ је да управо научни допринос професора Златановића послужи као инспирација за нова истраживања и промишљања традиције.