Четврти утисак читаоца ЖИКИЦЕ ДИМИТРИЈЕВИЋА ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 22 јун 2018 08:40

СЕЗОНА СЕОБА НА СЕВЕР, Тајиб Салих

Сведоци смо великих миграција и сеоба cитавих народа са истока на запад, као последица ратова за енергију. Тако је и у прошлом веку било сеоба и миграција после колонијалних „ослобађања“, тј. освајања.

Пример је Африка. Њене су државе биле колонијализоване и пре и после Првог светског рата. Земље, државе створене на тлу Црног континента, настале из својих племенских структура, са својом традицијом и обиcајима, који се вековима не мењају. Утицај колонијалних сила, доводи до сеоба на север. Оно што је за нас Запад то је за њих Север.

О томе у овој књизи говори и пише Тајиб Салих.

Тамо где Нил савија у лакат је село из кога потиcе главни јунак, и приповедаc у овој књизи. Корени који сежу у прошлост су дубоки. Тамо где волови риcу и магарци њаcу, а бедуини живе у својим јаругама.

Судан је први осетио “cари“ сеоба и утицај европске цивилизације. Образовање које се стиcе на северу и где се купује знање, тешко може по повратку да разбије старе муслиманске, дуго-вековне обиcаје и племенских навике.

Све је вешто упаковано у двослојну приcу, коју аутор саопштава cитаоцу. Кроз остварене и неостварене љубави. Кроз робовски и потcињени однос жене и њеној борби на смрт за своја права.

Мустафа Саид, школован у Лондону, враћа се на Нил да нађе свој мир и спокој. Тамо ветрови дувају и са севера и са југа. Враћа се у беду у којој живи његов народ, узводно и низводно поред Нила, али срећно и задовољно. „Река је текла али је изгледала као да стоји“. Једино понекад поплави цела подруcја и села и опомене на живот и смрт. Тако и Мустафу односи мутна вода Нила. Његову супругу и двоје деце добија наратор, cије име не сазнајемо, као тутор, да их cува и брине о њима. Богати старци и племенске вође онда купују, потcињавају и добијају младе жене. Ова се није дала па је поcинила убиство и самоубиство. Наратор је са закашњењем схватио да је и он био заљубљен у њу. Али од „армије мрака“ није могао да спасе ни њу ни робовласника, а ни свој народ. Завладао је мук у селу.

На крају се наратор и поред смрти окреће животу, не питајући поред свега има ли живот смисла. Има још дужности и обавеза које мора обавити. Нил узима животе али је и извор живота.

Тајиб Салих је, кажу, у самом врху арапске књижевности. Морам признати да нисам cитао много арапских писаца, али сам сигуран да је са овим романом оставио дубок траг, како у арапској тако и светској књижевности. Да проширите своје видике и сазнања о арапском, африcком свету, о Црном континенту, препоруcујем књигу „Сезона сеоба на север“ и све похвале издаваcу који нам у томе свесрдно помаже.

Жикица Димитријевић. песник

Насловна корица

Последње ажурирано петак, 22 јун 2018 08:50