27. септембар 2019. - Отварање изложбе „Писати се могу само приватне вести“ ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 23 септембар 2019 12:37

У Одељењу периодике Јавне библиотеке „Бора Станковић“ у Врању, 27. септембра 2019. године, у 19 часова, биће отворена изложба „Писати се могу само приватне вести“: приватна кореспонденција током Првог светског рата аутора Немање Калезића и Јасмине Томашевић.

Изложба је осмишљена са циљем да се представи један мање познати аспект свакодневице српског народа који је био увучен у ратни сукоб. Специфичне околности у којима се нашао у годинама 1914–1918. изнедриле су потребу за разним видовима приватне кореспонденције.

Изложбом која је пред вама желимо да прикажемо различите видове комуникације, потешкоће које су морале бити превазиђене да би се контакт успоставио, као и чињеницу колико је тај контакт био значајан свима који су се нашли у ратном вихору. Самим тим, изложба је подељена на следеће сегменте: Реч, Цензура и Вест. Оваква подела проистиче из нашег убеђења да су ова три појма била присутна у сваком облику приватне кореспонденције. Вести су се шириле речима, док је цензура представљала незаобилазни део обликовања вести.

Поставку прати и одвојени сегмент у форми илустрација и интерактивне мапе. Идеја је да кроз ову форму прикажемо неке од најсликовитијих ситуација на које смо наишли истраживањем. Поред грађе која се чува у Народној библиотеци Србије, коришћена су писма доступна у дигиталној библиотеци „Велики рат“, као и у приватним колекцијама.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 18. октобра 2019. године.

Добро дошли!

Постер

Последње ажурирано среда, 02 октобар 2019 10:37